Elérhetõ
Amennyiben hétfő 18:00 óráig rendelsz,
a várható kiszállítás szeptember 17, szerda.
A mate egy teaszerű üdítőital, melyet főleg Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Brazíliában fogyasztanak. A Yerba Mate évelő fa szárított leveleiből és szárából főzik.
Neve a mati szóból ered, ami a bennszülöttek nyelvén lopótököt (Lagenaria vulgaris) jelent. A forrázással készült italokat hagyományosan az ebből készült edényszerű alkalmatosságból itták.
A növényt a tudomány, mint Ilex parguarensis ismeri 1822 óta, Auguste de Saint Hilaire francia botanikus munkássága nyomán. Az Aquifoliaceae-k családjába tartozik, és a déli 10 és 30 szélességi fok között honos a Paraguay folyó medencéjében. Trópusi növény.
Magas hőmérséklet és páratartalom, évi 1500 mm csapadék szükséges optimális fejlődéséhez. Vadon termő egyedeinek teljes kifejlődéséhez 15 év szükséges. Ekkorra a fa eléri a 15 méter magasságot.
Leveleinek alakja változó, hegyes, ovális, szélük enyhén furészelt. Október és december között virágzik. Virágai aprók, bogyószerű gyümölcsének íze a borséra hasonlít.
Jellegzetes zamata van, kesernyésen édeskés, hasonlóan a kamillához. 196 illékony kémiai összetevőt tartalmaz a Yerba Mate, ebből 144 a belőle készült teában is jelen van. Ugyanakkor kevesebb adsztringenst tartalmaz, mint a hagyományos tea.
A néphit szerint gyógyhatással bír, stimulálja az idegrendszert, enyhe vizelethajtó és rheuma ellenes szer.