Elérhetõ
A kuszkusz berber eredetű szó, olyasmit jelentett, hogy "jól megsodort". A kuszkusz Észak-Afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak, sodornak össze kevés sós vízzel, addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik.
Miután elkészült, kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát. A jó kuszkusz a készítés során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz.
Lapos cserépedénybe öntjük, majd fokozatosan 6 dl sós vizet keverünk bele, közben morzsolgatjuk, hogy egyenletesen szívja a vizet. Tíz percig állni hagyjuk, majd belekeverünk két evőkanál olajat. Két kézzel morzsolgatva alaposan fellazítjuk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ekkor már erőteljesen gőzölögni fog. Tálalás előtt 40 g kisebb kockákra vágott vajat dolgozunk bele (vagy két kanál olajat). A sós vizet helyettesíthetjük húslevessel is.
Összetevők: durumbúza. Allergének a termékben: glutén.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Párolt zöldségekkel, hüvelyesekkel köretként vagy főételként fogyasztható. Édességnek is alkalmas mazsolával, diófélékkel, gyümölcsökkel.
Elkészítése: 5-6 perces főzéssel.
Tárolás: száraz, hűvös helyen.
Származási hely: Franciaország.
Milyen diétába illeszthető: vegán, vegetáriánus.