Hamarosan
A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozó fa ki nem nyílt virágbimbója. A termést kézzel szedik, mert az ágakat óvni kell a sérülésektől, ami a további termést veszélyeztetné.
A fűszernövény francia közvetítéssel jutott az indonéz szigetvilágból a kelet-afrikai partokhoz. Az áttelepítés sikeresnek bizonyult, ma is Zanzibár szigete termeli a legtöbb szegfűszeget.
A szegfűszeg illata édeskés és átható, semmi mással nem lehet összetéveszteni, íze édeskés, kissé csípős, nagyon aromás. Egészben és őrleményként kerül forgalomba, nagy mennyiségben hasznosítja ez élelmiszer- és szépségipar.
Főként édességekben, kompót, puding, sütemények készítésénél alkalmazzák, de jól illik a húsételekhez is. A forralt bor készítésének elengedhetetlen kelléke. A kínai és indiai fűszerkeverékek gyakori összetevője.