Elfogyott
A csicseriborsó a többi hüvelyeshez képest több C-vitamint, és majdnem kétszer annyi vasat is tartalmaz. Már az ókorban a görögök és a rómaiak is ismerték, és termesztették. Mi pedig újra felfedezzük, mint oly sok elfeledett hasznos táplálékunkat. Amellett, hogy az egészséges, reformtáplálkozás egyik legkiválóbb ízforrása, dióra hasonlítható ízével, változatossá tehetjük vele étrendünket.
A csicseriborsó feledésbe merült, de egyre gyakrabban kerül az asztalra főzelékként, salátákhoz, ragukhoz és levest is készítenek belőle. Egyre népszerűbb a csicseriborsókrém, az ún. humusz. Felhasználás előtt a csicseriborsót megmossuk, és legalább 8-10 órán át áztatjuk. Így csökkenni fog a főzési ideje. A zöldségfélék közül kiválóan illik hozzá a zeller, a padlizsán, a sárgarépa, a paradicsom, a burgonya és a vöröshagyma is.
A hazai irodalom 1350-ben szól először cicer borsó néven. A régebbi korokban a csicseriborsónak köszönhetően sok ember megmenekült az éhezéstől. Három világrészen kb. 10 millió hektáron termesztik. Afrikában, Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Főleg azokban az országokban nagyon népszerű, ahol nehezen elérhető a hús, mert rendkívül magas a fehérjetartalma. Magyarországon sajnos nincs túl nagy hagyománya, de manapság egyre népszerűbb a háziasszonyok bevásárlólistáján.
A termékben allergének nincsenek.
Energia: 1448 kJ (343 kcal)
Zsír: 6,2 g, amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 48,7 g, amelyből cukrok: 5 g
Fehérje: 19,2 g
Rost: 8 g
Só: 0,18 g
Elkészítése: Háromszoros mennyiségű vízben áztatjuk kb. 12 órát, majd kb. egy órát főzzük. Tipp: szódabikarbóna hozzáadásával a főzési idő csökkenthető. Tárolás: száraz, hűvös helyen.
Törökország, Kanada, Oroszország, Argentína.