Elérhetõ
A fahéj illóolajat (Aetheroleum cinnamomi) a ceyloni fahéjfa (Cinnamomum verum) és a kínai kasszia fahéjfa (C. aromaticum) kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az olaj előállításának hozama 0,5-4,0%. A kéregolaj főbb alkotórészei a fahéjaldehid és az eugenol, amelyek mennyisége a kéregolaj esetében 65-75% és 5-18%, míg a levélolaj esetében 3-5% (fahéjaldehid) és 70-90% (eugenol). A kéregolaj színe világos vagy sötétsárga, édeskés, fűszeres, míg a levélolaj színe sárga vagy barnás, fűszeres, markáns, éles. A fahéjkéreg illóolaj hivatalos a VII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph.HG. VII.) és több európai ország gyógyszerkönyvében is.
A kéregolaj fő hatásai közé tartozik az antimikrobiális és fertőtlenítő, bőrvörösítő, gyulladásgátló, illetve a bélmotilitást serkentő tulajdonság. A fahéjolaj alkalmazásának legfontosabb területei közé tartozik a hűléses betegségek, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások kezelése. Használható megfázás elleni cseppek, szájüregi öblögetők és inhalálószerek összetevőjeként. Emésztőrendszeri panaszok, például étvágytalanság és puffadás kezelésére aromás- és gyomorerősítő kivonatok hatóanyagaként alkalmazzák. Infekciók esetén, például hüvelyi vagy húgyúti fertőzések kezelésénél is fontos szerepe van az antimikrobiális hatásának. Depresszió és legyengült állapotok esetén hangulatjavító illóolajkeverékek alkotórészeként is használható.
A fahéjkéreg illóolaj erősen érzékenyítő, de nem toxikus. Javasolt párologtatásra, bőrápolásra és szájvíz készítéséhez.